tirsdag 13. desember 2011

...En liten julehistorie

Det var gresselig kaldt. Det snedde, og det begynte å bli mørke kvelden. Det var da også den siste kvelden i året, nyttårskvelden. I denne kulden og i dette mørket gikk det en liten fattig pike, barhodet og med bare føtter gjennom gatene. Ja, egentlig hadde hun hatt tøfler på seg da hun gikk hjemmefra, men hva hjalp det? Det var noen riktig svære tøfler, så store at moren hennes hadde brukt dem den siste tiden, og den lille piken mistet dem da hun skyndte seg over gaten, akkurat idet to vogner for forbi i voldsom fart. Den ene tøffelen klarte hun ikke å finne igjen, og den andre tok en gutt og 1øp sin vei med. Han sa at han ville bruke den til vugge når han selv fikk barn.

Og der gikk den lille piken med de bare, små bena, som var røde og blå av kulde. I et gammelt forkle hadde hun en mengde svovelstikker, og en bunt gikk hun med i handen. Ingen hadde kjøpt noe av henne hele dagen. Ingen hadde gitt henne en eneste liten skilling. Sulten og forfrossen gikk hun der og så ulykkelig ut, stakkars liten. Snefnuggene falt i det lange, gule håret som krøl1et seg så pent i nakken, men slikt tenkte hun ikke det minste på. Ut av alle vinduer skinte det lys, og det luktet så deilig gåsestek i gaten, for det var jo nyttårsaften - ja, det tenkte hun på.

Borte i en krok mellom to hus - det ene stakk litt mer fram i gaten enn det andre, satte hun seg og krøket seg godt sammen. De små bena hadde hun trukket oppunder seg, men hun frøs mer og mer, og hjem torde hun ikke gå, for hun hadde jo ikke solgt noen svovelstikker. Ikke hadde hun fått en eneste skilling heller, og faren kom til å slå henne. Kaldt var det hjemme også, for de bodde oppunder taket, og der pep vinden inn, enda det var dyttet med strå og filler i de største sprekkene. De små hendene hennes var nesten døde av kulde. Å - så godt som en liten svovelstikke ville gjøre! Om hun bare vaget å dra en ut av bunten, ripe den mot veggen og varme fingrene! Hun trakk en ut, og ritsj! som den futtet og brant! Luen var varm og klar som et lite lys da hun holdt handen omkring den. Det var et underlig lys. Den lille piken syntes hun satt foran en stor jernovn med blanke messingkuler og messingrør på. Ilden brant så vidunderlig og varmet så godt. Å, så deilig det var! Den lille piken strakte allerede føttene fram for å varme dem også - da gikk flammen ut, kakkelovnen forsvant, og hun satt der med en liten stump av den utbrente svovelstikken i handen.

Hun ripet av en ny, den brant og lyste, og der hvor lysskinnet falt på muren, ble den gjennomsiktig som et stykke flor. Hun så helt inn i stuen, hvor bordet sto dekket med skinnende hvit duk og fint porselen, og en stekt gås sto og dampet så deilig, fylt med svisker og epler. Og det herligste av alt var at gåsen hoppet ned fra fatet og vraltet bortover gulvet med gaffel og kniv i ryggen, helt bort til den lille piken kom den. Da sloknet svovelstikken, og så var det ikke noe annet å se enn den tykke, kalde murveggen igjen.

Så tente hun en ny. Da satt hun under det vidunderligste juletre. Det var enda større og finere pyntet enn det hun hadde sett gjennom glassdøren hos den rike kjøpmannen siste julekveld. Tusen lys brant på de grønne grenene, og farveglade bilder, slike som de pynter i butikkvinduene med, tittet ned på henne. Den lille piken strakte begge hendene i været - og da sloknet svovelstikken. Alle julelysene steg høyere og høyere, og nå så hun at de var de klare stjernene der oppe. En av dem falt og laget en lang ildstripe på himmelen.

"Nå døde et menneske!" sa den lille piken, for gamle mor hadde sagt at når en stjerne faller, så går en sjel opp til Gud. Mormor, som nå var død, var det eneste menneske som hadde vært snill mot den lille piken.

Hun strøk igjen en svovelstikke mot muren. Den lyste opp rundt om, og i skinnet sto gamle mormor, så klar, så strålende. så mild og god.

"Mormor" ropte den lille piken. "Å, la meg få være med deg! jeg vet at du er borte når svovelstikken går ut, borte akkurat som den varme kakkelovnen, den deilige gåsesteken og det store, vakre juletreet!" Og så strøk hun fort av alle de svovelstikkene som var igjen i bunten, for hun ville holde på mormoren. Og svovelstikkene lyste med en slik glans at det ble lysere enn midt på lyse dagen. Mormor hadde aldri vært så vakker før og så stor. Hun løftet den lille piken opp på armen sin, og de fløy i lys og glede, så høyt, så høyt. Det fantes ingen kulde mer og ingen sult og angst - de var hos Gud.
Men i kroken ved huset satt den lille piken og var død da den kalde morgenen kom, hun var frosset i hjel den siste kvelden i det gamle året. Hun satt der med røde kinn og et smil om munnen.

Nyttårsmorgenen gikk opp over den lille døde, som satt der med svovelstikkene sine. En bunt av dem var nesten brent opp. Hun har villet varme seg, sa folk. Ingen visste noe om alt det vakre hun hadde sett, og om hvordan hun var gått sammen med mormor inn til nyttårs glede i stråleglans....
dette er en trist men flott fortelling som vi alle har hørt før. Vet ikke om den treffer meg mer enn andre, men jeg må lese den før jul. Den minner meg på noe, at man skal bry seg om andre. Skal ikke bli for sentimental her, men det er viktig..! og når jeg leser Jenta med svovelstikken så får jeg en liten vekker.

Ser du engle jenta over der, det er en grunn til at hun er ynglings julepynten min. Hun har overlevd fall, ampurtert foten og har en svidd vinge. Noen skjønner kanskje ikke hvorfor jeg bare ikke bytter henne ut, men hun har en historie å fortelle og hvis noen spør om hvorfor jeg har en svidd engel på kjøkkenhylla skal de få høre. Bakom henne er en ramme med et "svevende" bilde med et fint juledikt på, et juledikt som fikk meg til å tenke...


Resten av kjøkkenhylla er også pyntet, stettfat med lille bambi og min lille gutt er like så fin med eller uten glassklokka utenpå.

Juletreet har alltid vært min yndlings julepynt. Hatt den så lenge jeg kan huske og er det eneste julepynten jeg har ifra jeg var lita. Det er meninga å tenne et telys inni, men etter årenes medfart og sikkert litt fuktighet på loftet har den stivnet helt sammen så jeg får den ikke opp lengere. Gjør ikke så mye. Like så fin og like så minneverdig, husker godt hvor fin den var med lys inni  som gav stjernehimmel på soverommet mitt.


- kalendern min. Idag sto det "bake lussekatter" så da har Emil og jeg bakt til den stor gullmedaljen.


ha en fortsatt trivelig kveld, med eller uten lussekatter :)4 kommentarer:

 1. For et nydelig innlegg Katrine :)
  "Piken med svovelstikkene" er en av mine favorittfortellinger også. Det er tankevekkende og minner meg om bestemoren min. Hun fortalte det for meg hver jul når jeg var liten.
  Jeg skjønner godt at du gjemmer på julepynt som har en bakgrunnshistorie - det er noe med minner og tradisjoner som man gjerne vil bevare i denne høytiden.
  Ønsker deg en strålende dag videre!

  Wibeche :)

  SvarSlett
 2. Ja, verdens koseligste eventyr. :)
  Va morsomt å finne bloggen din. Arti med "kjentfolk". Kjempemye herlige bilda. Ser ut som du har det utrolig lekkert i heimen. :)

  Ha en fin 4. søndag i advent.

  Klem :)

  SvarSlett
 3. ja marlene, alltid kjekt med nye lesere og følge blogger til kjentfolk :) har tittet innom din stødd og stadig i noen år :) mange herlige bilder

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar, det setter jeg pris på :)